Aansluitingenregister

Wanneer er gesproken wordt over aansluitingenregister op de energiemarkt dan spreken we van C-AR. Het staat voor Centraal Aansluitingenregister. Te raadplegen door energieleveranciers, de ACM, netbeheerders en overige partijen die met de energiemarkt te maken hebben. Vooral energieleveranciers en netbeheerders maken gebruik van dit aansluitingenregister. Het wordt vaak geraadpleegd wanneer een consument overstapt of gaat verhuizen. Het EAN codeboek is te raadplegen door particulieren en bedrijven zelf als ze bepaalde informatie zoeken over hun aansluiting.

Centraal Aansluitingenregister omvat gegevens van alle aansluitingen

In dit register worden alle informatiegegevens over een fysieke aansluiting bijgehouden. Dus veranderd u van energieleverancier? Dan worden deze gegevens aangepast. De netbeheerder kan deze gegevens inzien en de aansluiting van uw woning beheren. Daarop heeft een woning ook nog eens een eigen streepjescode ook wel EAN-code. Verhuist u naar een andere woning dan verhuist de EAN code niet mee. Stel er wordt nog steeds energie en gas geleverd op een aansluitpunt wanneer er geen nieuwe bewoner is geregistreerd dan kan de netbeheerder de levering stoppen.

Verhuizen of overstap wordt gewijzigd in het C-AR

Het komt vaak voor dat men verhuist maar vergeet een nieuwe energieleverancier aan te wijzen. Doe dit zo snel mogelijk zodat u nooit zonder energie en gas komt te zitten. Geef uw verhuizing dan ook zes weken voor de verhuisdatum door. Dan kunnen de netbeheerder en de energieleverancier administratief veranderingen doorvoeren. Stel u heeft te maken met een betalingsachterstand en uw energieleverancier besluit het energiecontract op te breken, dan kan de netbeheerder ook uw levering stopzetten. In geval van betalingsachterstand spreek een betalingsregeling af, niemand is er bij gebaat om zonder energie en gas te zitten.

Het Centraal Aansluitingenregister bevat dus meerdere gegevens van alle aansluitingen in Nederland.

 • Het aansluitadres
 • Uw naam gegevens
 • De huidige energieleverancier
 • Informatie over uw energiecontract en de looptijd
 • EAN code

Elke woning heeft een eigen EAN code

Elke woning kan dus getraceerd worden aan de hand van de EAN code. Het Aansluitingenregister is handig om te bekijken of er een energieleverancier actief is op het aansluitadres. Niet iedereen heeft zomaar toegang tot dit register. En zelfs als energieleveranciers dit te vaak raadplegen dan wordt deze zonodig op de vingers getikt. Zij mogen het register dus niet raadplegen voor eigen gewin of commerciƫle doeleinden. In verband met de nieuwe privacywet wordt er tegenwoordig strenger opgetreden wanneer er misbruik wordt gemaakt van de persoonlijke gegevens van een klant.

 

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •