Aansluittarief

De netbeheerder is degene die onze energie en gasaansluitingen verzorgd. Deze aansluitingen worden periodiek onderhouden en gecontroleerd. Daar zijn kosten aan verbonden en die dragen wij in de vorm van het aansluittarief af aan de energieleverancier. De ACM stelt voor deze tarieven een plafond in. Dus een netbeheerder mag niet zonder meer abnormale bedragen hiervoor vragen. Het aansluittarief moet dus onder het plafondtarief zitten dat de ACM heeft vastgesteld.

Aansluittarief wordt elk jaar bepaald door de ACM

Elk jaar publiceert de ACM deze tarieven en geeft dit ook door aan de netbeheerders. Het aansluittarief wordt gesplitst in twee onderdelen. Er moet eenmalig een tarief betaalt worden als u een nieuwe woning heeft laten bouwen, deze moet dan aangesloten worden op het energie en gasnet. Dit hoeft u dus maar 1x te betalen. En dan hebben we nog het jaarlijkse gedeelte. Dat bedrag betalen we elk jaar aan de netbeheerder. Of nou ja de energieleverancier doet dit voor ons. Deze kosten zijn al opgenomen in het voorschotbedrag.

Onderhoud aan onze netwerken in Nederland

De netbeheerder kan met het jaarlijkse aansluittarief onze aansluitingen blijven onderhouden. Het zijn niet de enige kosten die de netbeheerder moet maken. Het zijn er veel meer, en daarom betalen we ook nog eens de netbeheerderskosten. Ook dit wordt via het voorschotbedrag al geind. Dus u hoeft het niet aan de netbeheerder zelf te betalen. Dit wordt allemaal door de energieleverancier gedaan. Een elektriciteitsnetwerk is omvangrijk en heel groot. Elke dag zijn medewerkers van het netbeheerdersbedrijf onderweg om de boel te controleren. Zo kan er ineens een storing ontstaan, en dan is de netbeheerder degene die dit moet repareren en oplossen.

Netbeheerdersmodel vervallen

Vroeger betaalden wij wel apart de rekening aan de netbeheerder. Maar dit was erg omslachtig dus besloot de ACM dat dit voortaan door de energieleverancier gedaan moest worden. Zij innen alle extra kosten die bij de energierekening horen van de klant. En vervolgens zorgen zij ervoor dat elke bijdrage netjes bij de behorende partij terecht komt. U kunt de kosten voor netbeheer en het aansluittarief terug vinden op uw energierekening.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •