Aardgas

Wij maken al sinds begin jaren zestig gebruik van aardgas. Het behoort tot de fossiele brandstoffen. Het bevindt zich in de aardbodem of de bodem van de zee. Het eerste gas werd gevonden in Groningen. Daar bleek zich een enorm gasveld te bevinden. Aardgas bevat een mengsel van stikstof, zuurstof, kooldioxide en methaan. En waar aardgas wordt gevonden bevindt zich ook aardolie. Niet overal maar op de meeste plekken wel.

Nederlands Aardgas raakt ooit op en sneller dan we denken

Nederlands gas is helaas niet voor altijd voorradig het raakt een keer op. Ook de manier waarop er gezocht wordt naar aardgas levert kritiek op. Het winnen naar aardgas tast de bodem en dus het milieu aan, en het veroorzaakt ook vele aardbevingen. Omwonenden hebben daar enorm veel last van. En het gevolg van de winning zorgt ook voor heftige schade aan huizen en panden. Daarop werd de overheid genoodzaakt de aardgaswinning terug te schroeven. In 2050 moeten alle huishoudens van het aardgas af zijn. Want wij maken er gebruik van door middel van onze centrale verwarming bijvoorbeeld.

Een verre toekomst zonder gas?

En we gebruiken het aardgas om ons water te verwarmen en er vervolgens mee te douchen. In de jaren zestig was de centrale verwarming een ingenieuze oplossing om onze woningen te verwarmen. Maar tegenwoordig komen er steeds meer alternatieven voor in de plaats. Om alle woningen echt gasloos te krijgen daar is veel geld voor nodig. En het is ook niet mogelijk om de woningen direct van het gasnetwerk te ontkoppelen.

Steenkool stoken voorloper van de centrale verwarming

Voordat wij gebruik gingen maken van gas werd er gestookt op steenkool. Er werd ook wel gebruik gemaakt van stadsgas dat bevatte koolmonoxide en kon erg giftig zijn. Het aardgas in Groningen bevatte dit niet, dus de logische keus was om dat voortaan te gaan gebruiken. Stadsgas is snel brandbaar dus neemt vele risico’s met zich mee. Wat het steenkool betreft dat wordt nog steeds gewonnen en gebruikt om elektriciteit op te wekken. Maar voordat de centrale verwarming bestond werd er nog ouderwets kolen gestookt. Dit is natuurlijk niet goed voor de gezondheid.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •